Selecteer een pagina

Als er teveel speelgoed aanwezig is raken de kindjes hier snel overprikkeld. Vandaar dat ik ervoor kies om met enige regelmaat het een en ander naar boven te verhuizen en weer nieuwe dingen naar beneden te halen. Hoe minder keus hoe creatiever ze spelen met het speelgoed. De groene eitjes dienen dan ineens als eitjes, maar ook als boompjes bij de treinbaan. Als snoepjes tijdens de high tea of juist als materiaal voor het maken van patronen en slangen. Hier komen mijn tips voor het rouleren van speelgoed:

Mijn tips voor het rouleren van speelgoed:

  • Ik plaats alles zichtbaar op een plank of in een bak. Maar zorg ervoor dat ze er zelf bij kunnen en dus kunnen kiezen.
  • Het overige spelgoed bewaar ik dus op zolder of in de schuur. Tafelspeelgoed heb ik beneden in een lade waar ze niet zelf in kunnen. Denk hierbij aan puzzels of zand.
  • Speelgoed waar nog veel mee gespeeld wordt laat ik wat langer liggen, dan ruil ik alleen speelgoed waar niet meer mee gespeeld word.
  • Als ik een item 4x heb gerouleerd en er woord keer op keer niet mee gespeeld dan is het afhankelijk van het item maar dan verkoop ik het eventueel via marktplaats. Geef niet te snel op. Sommige items zoals loose parts of open ended hebben wat langer de tijd nodig.
  • Ik rouleer niet meer dan 1 keer per week.
  • Ik bied het speelgoed onaf aan. Dus de ringen van een stapeltoren liggen ernaast; klaar voor gebruik.
  • Gebruik mandjes en bakjes om kleine onderdelen / voorwerken bij elkaar te bewaren.
  • Boekjes worden hier ook gerouleerd. Favoriete blijven staan en de anderen wisselen nav het seizoen / thema / interesses.
  • Ga niet, ik herhaal: niet rouleren waar je kinderen bij zijn.
  • Vind je kindje het steeds even moeilijk als er gerouleerd is? Laat dan wat favoriete items op herkenbare plekken staan. Dat geeft een vertrouwd gevoel.
Speelhoek

Type speelgoed

Op zolder heb ik bakken staan: bouwen, puzzels, open einde speelgoed en vervoersmiddelen (auto’s, bussen, treinbaan, vtech autobaan etc). Ik zorg er eigenlijk altijd voor dat ik uit alle bakken iets uitzoek. Zo probeer ik voor een zo divers mogelijk aanbod aan speelgoed te bieden waar ze zelf nog alle kanten mee op kunnen.